UDRUGA UZGAJIVAČA ANGUS GOVEDA

ANGUS INFO

Vrlo je malo poznato o porijeklu pasmine goveda koja je danas poznata kao Aberden-Angus. Smatra se da su na područje današnje Škotske došli sa putujućim vikinzima. To su bila niska, šarena i šuta goveda koja su se dalje križala sa autohtonim crnim govedima. Poznato je da je oplemenjivanje grla zatečenih na području Škotske počelo u  drugoj polovici 18-tog stoljeća. Zatečena goveda su bila raznih boja, te je uz bezrožne bilo i rogatih grla.

Postojala su dva pravca formiranja Aberden –Angusa. Jedan je išao iz pokraine Angus gdje su bezrožna goveda bila nazivana „doddies“. Drugi pravac kreće iz pokrajine Aberdenshire te tamo su poznate pod imenom „humlies“. Drugom polovinom 18. stoljeća kad je došlo do razvoja poljoprivrede u Škotskoj, dolazi i do križanja Angus doddies sa Aberdeshire humlies.

Prvim pravim oplemenjivačem Aberden-Angusa smatra se Hugh Watson of Keillor, koji je krenuo na selekciju goveda prema crnoj boji. Goveda koja su bila u njegovom posjedu smatraju se osnivačima pasmine to su bik Old Jock (126) te krava Old Granny (126). Mnoga današnja Angus goveda su potomci od jednog od ta dva goveda ili čak oba. Još jedna krava se također naziva osnivačem pasmine. To je krava Black Meg 43 u vlasništvu lorda Panmure koja je oteljena kasnije no jedina se može mjeriti sa kravom Old Granny po broju potomaka.

William McCombie of  Tillyfour se smatra glavnim kad je očuvanje pasmine u pitanju. On je jako brinuo o izgledu pasmine nastojeći postići veličinu, simetriju i balans uz jaku konstituciju i mogućnost nakupljana mišićnog tkiva.

Čovjek koji je prvi prevezao Angus goveda u Ameriku bio je George Grant. Preko 200 goveda je uvezeno u Ameriku kako bi se pasmina očuvala i dalje rasplođivala.

I danas su ta goveda poznata pod imenom Aberden-Angus ili samo Angus. Za razliku od predaka danas su goveda crne ili crvene boje te se u Americi smatraju dvjema pasminama Crni Angus i Crveni Angus. Isto kao i preci i danas su goveda bezrožna.

Crvena boja se javlja u recesivnoj kombinaciji gena. Postoji objašnjene za crvenu boju angusa. Smatra se da su crna goveda bila prelagana kako bi zadovoljila potrebu za volovima tegljačima pa su se u uzgoj uvela i crvena engleska longhorn goveda. Crvena boja se prenosi recesivno pa samo životinje koje imaju dvije kopije gena za crvenu boju će biti crvene. Bik ili krava koji su crne boje mogu biti dominantni homozigoti (dvije kopije gena za crnu boju) i dominantni heterozigoti (jedna kopija gena za crnu i jedna kopija gena za crvenu boju). Ako se spare bik i krava koji su dominantni heterozigoti 25% njihovih potomaka će biti crvene boje.

U Chicago 1883. godine osnovana je The American Aberdeen- Angus Breeders’ Association koja je kasnije preimenovan u American Angus Association. Danas se smatra najvećim registrom čistokrvnih goveda u svijetu.

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>